Zumba

Zumba

Zumba is een van de populairste fitnessworkouts. Het is gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dansvormen, zoals de salsa, merengue, axé, samba en cumbia. In dit artikel lees je waarom het zo populair is en beantwoord ik de vraag of Zumba een goede workout is.

Wat is Zumba?

Zumba is opgezet door Alberto ‘Beto’ Perez, een Colombiaanse danser en choreograaf uit Miami. Bij Zumba worden fitnessoefeningen op muziek gedaan, te vergelijken met aerobics. De naam komt uit het Colombiaans-Spaans, waar het staat voor ‘snel bewegen en lol hebben’. Zumba is een heel populaire workout

Waarom is Zumba zo populair?

Een van de redenen waarom Zumba zo populair is, is omdat het een speelse workout is waarbij de kans op blessures vrij klein is. Deelnemers moeten dansen op het ritme van de muziek, zonder strenge dansregeltjes te hoeven volgen of zich precies aan de vorm te moeten houden. Alles is vrij losjes; dat maakt het aantrekkelijk voor een groot publiek.

De uitvinder van Zumba, Albert Perez, gaf aan dat je een Zumba training eigenlijk moet zien als een feest; ga lekker dansen en leef je uit!

Zumba wordt momenteel door meer dan 12 miljoen mensen beoefend op ongeveer 110.000 locaties verspreid over 125 landen [1]. Binnen de fitnesswereld staat Zumba in de top tien van meest beoefende workouts [2].

Wat zijn de voor- en nadelen van Zumba?

Eigenlijk is Zumba een onwijs goede workout. Het is een leuke manier om lekker fit te worden. Zumba is geen training om spieren mee op te bouwen, maar is vooral bedoeld om lekker te bewegen en beter in je vel te zitten.

Voordelen:

  • Goed voor je uithoudingsvermogen (conditie) [3]
  • Een workout waarmee je vet verbrandt (als je meer dan 30 minuten traint) [3]
  • Iedereen kan meedoen
  • Het is leuk! Lekker vrij op muziek bewegen

Deze les wordt gegeven door verschillende instructeurs: Lisette, Iris, Rene, Twan.